• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

10% cpu usage

bardar

Inactive User
Joined
Nov 18, 2005
Messages
103
Likes
0
#1
When i turn on comp after a few minutes the cpu usage runs around 10% constant, nothing shows in task manager or high memory use.
If i reboot its fine? i tried a clean instal of windows but the problem still exists, any ideads? cheers
 

fizsparky

Inactive User
Joined
Oct 4, 2005
Messages
1,167
Likes
8
#2
I'm no expert, but I think that the 10% usage is because Windows always has to run programs in the background to keep going. I'm sure someone will elaborate further.
 

bardar

Inactive User
Joined
Nov 18, 2005
Messages
103
Likes
0
#3
With no programs running it should be no more than 1 or 2 %
When its at 10% the comp lags and the mouse pointer drags across the screen. regards
 
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,926
Likes
65
#4
are you using vista? If you are, it could be vista indexing all of your apps in one go.

If not, I would imagine there is something going on in the background, like an AV or firewall in the positive instance. Or possibly some malware.
 

bardar

Inactive User
Joined
Nov 18, 2005
Messages
103
Likes
0
#5
are you using vista? If you are, it could be vista indexing all of your apps in one go.

If not, I would imagine there is something going on in the background, like an AV or firewall in the positive instance. Or possibly some malware.

Running xp sp2, firewall is disabled and its running avg free,
So as far as i see it the problem is there at boot up but after i restart windows its gone with all the same settings and programs running.
regards
 

fizsparky

Inactive User
Joined
Oct 4, 2005
Messages
1,167
Likes
8
#6
Have you tried running a virus/spyware/malware scan, as karym6 suggested, it could be the reason.
 

ZeroZero

Inactive User
Joined
Jul 16, 2005
Messages
11
Likes
0
#8
I would try Process Explorer. If you google it, you can download it free and it will tell you a lot more thats going on than task manager.
 

oneman

VIP Member
VIP Member
Joined
Aug 23, 2007
Messages
7,504
Likes
103
#11
If you have switched off all the programs you can then I would suggest a device driver issue potentially.

What happens when you start in safe mode ?
 

bardar

Inactive User
Joined
Nov 18, 2005
Messages
103
Likes
0
#13
Because after a reboot it seems to clear the problem i havent been able to replicate it again today (after 4 reboots) so will try these tools tomorow and let you know the outcome. thanks for the help regards
 

bardar

Inactive User
Joined
Nov 18, 2005
Messages
103
Likes
0
#14
Update, running process explorer now and the cpu usage is showing as hardware interrupts? anyone shed any light on that?

cheers
 

Spectre

Administrator
Staff member
Jnr Admin
Joined
Jun 3, 2001
Messages
38,672
Likes
226
#15
I guess something is sharing an IRQ or a driver problem.

Any new hardware installed recently?

Or are you installing from a different source than the last time you did install?

Interrupts are provided so that devices can request attention from the CPU.
 

MH

Administrator
Staff member
Administrator
Joined
Jul 10, 2001
Messages
19,378
Likes
97
#16
Unplug your mouse for 10 mins and see what that does.

As you may have a noisy mouse
 

bardar

Inactive User
Joined
Nov 18, 2005
Messages
103
Likes
0
#17
CPUID reports my cpu at 2ghz instead of 2.66 the multiplier shows at 6x instead of 8x which is what i believe it should be.
My CPU is intel core 2 duo E6750 stepping GO and CPUID REV is 6FB.
Hope this means something to you guys :Dunce: