• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

glitcher problem

dont do it it"ll hurt

VIP Member
VIP Member
Joined
Nov 16, 2006
Messages
8,231
Likes
163
#1
ubomb+ problem

i oredered and recieved a ubomb + from jabs
when i go to flash the atmel chip i get
:- cannot find a active atmel chip
is the chip fooked or am i doing something wrong
have tried newd11, newd13 and others with member from dw's help
any ideas please
and yes i am new to glitching but no laughing at mistakes please
 
Last edited:

davidh

<font color="RED">Administrator</font>
VIP Member
Joined
Aug 9, 2001
Messages
14,954
Likes
119
#2
i had problems with a glitcher same as u
but i found it worked (flashing ) when i connected it up to an old p3 computer
 

dont do it it"ll hurt

VIP Member
VIP Member
Joined
Nov 16, 2006
Messages
8,231
Likes
163
#3
i had problems with a glitcher same as u
but i found it worked (flashing ) when i connected it up to an old p3 computer
thanks m8 but this is the only pc i have
@ all is there any way to erase the chip and then try to flash just in case or do you just reflash it
 

davidh

<font color="RED">Administrator</font>
VIP Member
Joined
Aug 9, 2001
Messages
14,954
Likes
119
#5
thanks m8 but this is the only pc i have
@ all is there any way to erase the chip and then try to flash just in case or do you just reflash it
go into comport settings
and post here what they r

look in device manager
 
Joined
Dec 3, 2006
Messages
493
Likes
2
#7
I had the same problem when I got my u bomb. In my case I found that using a different revision of the xp atmel program worked.
 

TBC

DW Member ++
Joined
May 5, 2005
Messages
4,015
Likes
50
#9
start xpatmel and hover the mouse just under the comms window and right click, you should see the timing settings dialogue box appear. click on it to change the timing settings to as below.

these need to be something like 40 , 5 ,6 respectively.

tbc
 
Joined
Dec 3, 2006
Messages
493
Likes
2
#11
Hmm... doesnt sound too good does it? .. Your'e 100% certain that youre on the right com port? .. oh and also, have you tried a different serial lead?
 
Joined
Dec 3, 2006
Messages
493
Likes
2
#13
I'm just wondering if it might be worth trying another m8. I had nagraedit driving me mad recently. The serial worked fine with my ubomb and yet wouldnt work with nagra. I got a new one and bingo!
 
Joined
Feb 1, 2007
Messages
119
Likes
1
#14
just two questions
1. are you using a serial usb com cable.... or straight serial com cable? if your using a usb serial cable then it wont work... the ubomb basic only works with a serial com cable and not usb....

2. after this all the dips must be off when trying to flash the atmel...

I to Had endless problems check out the docs and hope this helps you. its for all versions of atmels chips : multi : : multi : : multi :

XpAtmel V1.00



Q U I C K S T A R T



You need to be logged into an account with Administrator privileges to be able to use this tool.


· If you're using Windows 2000 or XP Pro, this means that the account you're using has to be in the Administrator Group.



· If you're using XP Home, this means that your account (as listed in Control Panel/Users And Groups) has to be a 'Computer Administrator'. It CANNOT be a 'Limited User'. It won't work.



It isn't going to work with Windows 95, Windows 98, or Windows Me. You can definitely write a tool for those OS's to do the same thing. This tool isn't it, though, and as I don't use 95, 98, or Me, I'm not likely to be the person to write it. :)


Remember to remove any cards from the loader before trying to program the Atmel. I've never had any damaged in any way, but it's just a good safety precaution.


Remember to set any DIP switches (if your loader has them) before trying to program the Atmel. This is usually Switch '1' ON, Switch '2' OFF, but verify what's correct for your loader. [You won't break anything by having them wrong. You'll just get an error message about the tool being unable to locate an active Atmel component.]


Run the tool, pick the Atmel image you want, and click 'program'. That's all you should have to worry about.






T R O U B L E S H O O T I N G



I've received a report of a problem with a dual-atmel loader, where the owner needs to power-cycle the loader before programming the Atmel. If he doesn't, he gets errors on the verification pass. I'm checking this out. In the interim, if you see this problem, try power-cycling your loader before programming.


If you're trying to use a USB-to-Serial dongle or anything other than a legacy traditional PC serial port, it won't work. Anything other than the traditional port requires too much overhead to get the signals manipulated fast enough.


Otherwise, feel free to let me know. Contact information is at the bottom of this file. I'll do my best to help.


I F Y O U W A N T T O T H A N K M E



If you like the tool and want to reward anyone, I prefer not to receive money. I work in the tech industry, and am paid reasonably well; I'm not a dealer, so this is only a hobby for me. The sole thing that I'd appreciate personally is that if you're in possession of any cool P4 info (and are willing to share it), please PM me. J



Otherwise, I'd suggest that any rewards be in supporting sites like Innermatrix. Joining as a Member will keep these sites up longer -- especially since Canadian Advertising Money is likely to disappear soon.



A D D I N G M O R E B I N A R I E S



The program scans its startup directory for files that fit the form "*.hex". For each, it saves the contents of the name up until the first ',', and uses that as the key string to display in the listbox. For each name, it expects the 'Program' (flash) portion of the image to be stored in the file named "*.exe.program.hex", and the EEPROM portion to be stored in the file named "*.exe.eeprom.hex".



Just add your files to the program's startup directory using the same naming scheme, and you ought to be fine.



[Obviously, the files must be Intel-Hex format.]



W H Y D O I N E E D A D M I N I S T R A T O R P R I V S ?



The reason you need Admin privs to run the code is that the Unlooper/Loader design was created in such a way that it attempts to save a signal by using one line for two purposes. In essence, the serial RTS line is connected to the Atmel SCK line "directly", but also to the Atmel MOSI line, albeit inverted and delayed.



This delay both lets you use one signal where two would otherwise be needed and also makes the software necessary to drive this line very time-critical.



I'd be happy to cover the technical details for anyone interested; feel free to PM me at the address listed at the bottom of the file.



In short, to meet the time-critical nature of the loader, Win32 cannot be used.



H I D D E N F E A T U R E S / D E T A I L S



If you right-click on the main dialog box, you'll see a pop-up menu that permits you to show three edit boxes with numbers in them. These are pulse timing numbers in units of microseconds. For the most part, I don't expect that anyone would need to change them.


If you right-click on the Programming dialog box, you'll see a pop-up menu that permits you to copy the contents to the clipboard. If you're getting error messages, this is far more convenient that retyping it all. J


The App expects the driver (atmeldrv.sys) to be in the same directory as the application.


C O N T A C T I N F O



You can PM me on Innermatrix under the handle XpAtmel.
 

dont do it it"ll hurt

VIP Member
VIP Member
Joined
Nov 16, 2006
Messages
8,231
Likes
163
#15
@ bigbow where the fook did you find that lot lol
thanks m8 have read it and done all but no good serial to serial and am pc admin
ggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
 
Joined
Feb 1, 2007
Messages
119
Likes
1
#16
all i can is if your still having problems with the glitcher and followed tuts to the T then there must be something wrong with the ubomb ask jabs to replace it there pretty good ..... when i wasnt having any luck aat first they offer me an exchange ........if all else is failing change the bomb.....: multi : : multi : : multi : : multi :
 

dont do it it"ll hurt

VIP Member
VIP Member
Joined
Nov 16, 2006
Messages
8,231
Likes
163
#17
all i can is if your still having problems with the glitcher and followed tuts to the T then there must be something wrong with the ubomb ask jabs to replace it there pretty good ..... when i wasnt having any luck aat first they offer me an exchange ........if all else is failing change the bomb.....: multi : : multi : : multi : : multi :
this is my next route to solve this problem m8 thanks
 

afcwomble

New Member
Joined
Oct 8, 2005
Messages
0
Likes
6
#18
Is this the new U-Bomb with the 3 pot adjusters? If it is I had majors trying to flash mine-turned out it was faulty in the end. Got it changed and now working.

If it is this one make sure ALL dips OFF to flash with a jumper set across left 2 pins (the jumper pegs are behind the Atmel chip).This should then flash the atmel. If it doesn't then i'd say it was faulty(Jabs seemed to have a batch of these as I was talking to another member on here with the same problem a couple of months ago)

Then to glitch move the jumper to the right 2 pins and set DIP 2 ONLY to on. You also have another jumper setting behind the 2 pot adjusters which seems to have to be set across the 2 left pins for Rom 10's? This seems to work for me so hopefully it will for you.