Zgemma and OpenVPN

steakunkidney

Member ++
Joined
Jan 29, 2006
Messages
531
Reaction score
11
log as below if i have done it right
[email protected]:~# tail -f /var/log/messages
Oct 1 21:32:49 zgemmah2h daemon.notice openvpn[1566]: ROUTE_GATEWAY 192.168.0.1 /255.255.255.0 IFACE=eth0 HWADDR=00:17:9a:20:11:e5
Oct 1 21:32:49 zgemmah2h daemon.notice openvpn[1566]: TUN/TAP device tun0 opene d
Oct 1 21:32:49 zgemmah2h daemon.notice openvpn[1566]: TUN/TAP TX queue length s et to 100
Oct 1 21:32:49 zgemmah2h daemon.notice openvpn[1566]: do_ifconfig, tt->did_ifco nfig_ipv6_setup=0
Oct 1 21:32:49 zgemmah2h daemon.notice openvpn[1566]: /sbin/ip link set dev tun 0 up mtu 1500
Oct 1 21:32:49 zgemmah2h daemon.notice openvpn[1566]: /sbin/ip addr add dev tun 0 10.8.8.13/24 broadcast 10.8.8.255
Oct 1 21:32:49 zgemmah2h daemon.notice openvpn[1566]: /sbin/ip route add 84.17. 43.185/32 via 192.168.0.1
Oct 1 21:32:49 zgemmah2h daemon.notice openvpn[1566]: /sbin/ip route add 0.0.0. 0/1 via 10.8.8.1
Oct 1 21:32:49 zgemmah2h daemon.notice openvpn[1566]: /sbin/ip route add 128.0. 0.0/1 via 10.8.8.1
Oct 1 21:32:49 zgemmah2h daemon.notice openvpn[1566]: Initialization Sequence C ompleted
 

Grimeire

VIP Member
VIP Member
Joined
Dec 3, 2012
Messages
1,216
Reaction score
619
Looks like your connected.

Can you ping one of Google's DNS servers after connecting.
 

steakunkidney

Member ++
Joined
Jan 29, 2006
Messages
531
Reaction score
11
Looks like your connected.

Can you ping one of Google's DNS servers after connecting.
this is strange when not on openvpn all channels clear when connected as soon as i change channel it goes black wont clear, can ping yes see below



Last login: Thu Oct 1 21:13:03 BST 2020 on pts/0
[email protected]:~# ping 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes
64 bytes from 8.8.8.8: seq=0 ttl=115 time=255.719 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=1 ttl=115 time=215.711 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=2 ttl=115 time=194.052 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=3 ttl=115 time=175.009 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=4 ttl=115 time=167.069 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=5 ttl=115 time=218.369 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=6 ttl=115 time=162.829 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=7 ttl=115 time=172.325 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=8 ttl=115 time=319.536 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=9 ttl=115 time=283.963 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=10 ttl=115 time=202.567 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=11 ttl=115 time=179.733 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=12 ttl=115 time=152.258 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=13 ttl=115 time=126.102 ms
^C
--- 8.8.8.8 ping statistics ---
14 packets transmitted, 14 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 126.102/201.803/319.536 ms
[email protected]:~# wget -qO- http://ipecho.net/plain;echo

[email protected]:~#
 

Grimeire

VIP Member
VIP Member
Joined
Dec 3, 2012
Messages
1,216
Reaction score
619
Can you do a speedtest on the box?

Probably speed is crap when on the VPN and that's why the channels are not clearing.

Could be something else to like a DNS issue. Might be worth while to try to resolve a domain when on VPN and keep an eye on the openvpn log for any errors.
 

Kryton

<font color="PINK">I LOVE PINK</font>
VIP Member
Joined
Jan 31, 2006
Messages
3,718
Reaction score
1,930
Ok so change credentials think I’m connected but can get ip addy in command line
wget -qO- http://ipecho.net/plain;echo
nothing comes back hangs then goes back to root
You will need to change the DNS servers in network settings on Enigma2.
I use Nordvpn and have no internet access when OpenVPN is running unless i change the DNS.
Im not sure what surfsharks DNS address is but you can use Googles.
8.8.8.8
8.8.4.4
 

steakunkidney

Member ++
Joined
Jan 29, 2006
Messages
531
Reaction score
11
Very rare I use the this site these days, good to know still people about who can help and reply in a timely manner cheers guys 👏🏻👏🏻👏🏻
 

jfish

VIP Member
VIP Member
Joined
Sep 21, 2007
Messages
3,024
Reaction score
574
just to make people aware Open ATV 6.4 doesntr create the tunnel device

openvpn starts but no traffic is tunnelled

fix is to create the tunnel

mkdir /dev/net
mknod /dev/net/tun c 10 200

not sure if issue effects other images
 

jfish

VIP Member
VIP Member
Joined
Sep 21, 2007
Messages
3,024
Reaction score
574
spoke too soon on reboot the tun is deleted in dev/net
 

jfish

VIP Member
VIP Member
Joined
Sep 21, 2007
Messages
3,024
Reaction score
574
Stick the commands into the init script or enigma2.sh script and it will be ran on boot.
read about that and done it

still curious as to why the image removes the tunnel
 

jfish

VIP Member
VIP Member
Joined
Sep 21, 2007
Messages
3,024
Reaction score
574
another way is to install VPN Manager from the plug in which creates the tunnel

VPN Manager gives you your IP address based on location so when not connected it will show UK as your country and once VPN connected will show a different country, so best way to ensure you are connected via VPN
 
Last edited:
TEST
Top