Bike driving me nuts !!

FUBAR69

Inactive User
Joined
Feb 2, 2007
Messages
2,360
Reaction score
34
Location
God's Country
I have a 2003 Hartford VR125 motorbike I have been doing up on an evening, but every time I start it it instantly starts to rev it bollo*ks off !!

I have taken carb apart and checked float chamber, float chamber control rod, main jets, slow jets, needle valve and slide and even the idle and oil control screws......nothing seems faulty.

There seems to be no air leaks and the throttle cable has been lubed up and is nice and free

But it just roars its gonads off :arrrr:

I aint usually that bad at mechanics but this kinda has me stumped :err:


Any advice ?....apart from torching it !! lol
 

davidh

<font color="RED">Administrator</font>
VIP Member
Joined
Aug 9, 2001
Messages
14,954
Reaction score
121
Location
LIVERPOOL
I have a 2003 Hartford VR125 motorbike I have been doing up on an evening, but every time I start it it instantly starts to rev it bollo*ks off !!

I have taken carb apart and checked float chamber, float chamber control rod, main jets, slow jets, needle valve and slide and even the idle and oil control screws......nothing seems faulty.

There seems to be no air leaks and the throttle cable has been lubed up and is nice and free

But it just roars its gonads off :arrrr:

I aint usually that bad at mechanics but this kinda has me stumped :err:


Any advice ?....apart from torching it !! lol
remove the throttle cable and then try if it dosent rev the the cable is sticking
if it does the problem is with the carb
then i would look at the tick over screw
 

Dutcho

VIP POOF
VIP Member
Joined
May 27, 2001
Messages
20,880
Reaction score
519
Location
Been to Rat's, have rash to prove it ;)
Have you reset everything ? Wound idle screw back as Dave says, put mixture screw all the way in then two and a half turns out also disconnect cable also as Dave says. Spray wd40 around seals and if it revs even harder then you do have a leak.
 

Napster

Global Moderator
Staff member
Moderator
Joined
Aug 12, 2003
Messages
18,786
Reaction score
6,844
Location
Black Country
check to make sure you have the fitted the float the correct way round, i did the once on mt rd400 float would go in but not sitt all the way down to bottom.
 

sneaker

VIP Member
VIP Member
Joined
Mar 7, 2005
Messages
4,240
Reaction score
3,622
I once had this problem on an old yam rd when i put the slide in the wrong way round, and the cut out on the slide raised it highter.
 

FUBAR69

Inactive User
Joined
Feb 2, 2007
Messages
2,360
Reaction score
34
Location
God's Country
Thanks again for the advise guys, I have tried everything I can think of and yes I tried the old WD40 trick but no rising revs....

This is only a 125 and the carb is really quite basic but it is doin my head in, I could allways drag it to a bike shop but hate being beaten !! lol

Really really puzzled...............
 

Dutcho

VIP POOF
VIP Member
Joined
May 27, 2001
Messages
20,880
Reaction score
519
Location
Been to Rat's, have rash to prove it ;)
How far have you had the bike apart ? Have you stripped the carbs ? Altered the timing ? There's a lot to look at even a sticky choke of a screw too tight on a cam for idle or fast tick over.

More info, lol. Don't give up on it :)
 

smirnoff_rules

VIP Member
VIP Member
Joined
Dec 17, 2005
Messages
13,219
Reaction score
1,070
if its a two stoke then if the crank seals gone it sucks air in and thats wot revs them up
 

FUBAR69

Inactive User
Joined
Feb 2, 2007
Messages
2,360
Reaction score
34
Location
God's Country
SORTED !!!

I talked to the previous owner just to find out that he replaced the head after the bearings and rings were done, so basically I removed everything, rocker head, rockers, conrods, and the head, cleaned the 2 faces and replaced head and torqued to an appropriate torque, I then removed the carb + the intake + airfilter box, striped and resealed the heap !

Replaced the lot and barked it only to hear sweet sweet music !!! Excited

Cant actually pinpoint what the problem was or it could have been a combination but its fixed !!!!

Thanks for all the replys guys :Clap:
 
TEST
Top